Speranţă pentru Azi

Durata: programul se desfăşoară neîntrerupt din 2002.

Programul Speranţă pentru Azi este compus din cinci proiecte:

  • Atelierul Viitorului
  • PROIECT DE FORMARE ŞI DEZVOLTARE A DEPRINDERILOR PENTRU O VIAŢĂ INDEPENDENTĂ
  • Simţuri, Poveşti şi Cunoaştere Creativă
  • Special Needs Kids
  • Scolarizare speciala
  • Vreau sansa mea!

1. ATELIERUL VIITORULUI

Este un atelier protejat, unde tinerii, vin zilnic şi confecţionează manual diferite obiecte decorative şi bijuterii sub îndrumarea unui specialist.

Pentru tineri, aceasta activitate este mai mult decat terapie ocupatională. În acest context, aceștia îşi însuşesc o meserie, învaţă să îşi asume responsabilitatea pentru lucrul făcut, să respecte regulile impuse de un loc de muncă şi să lucreze în echipă. Prin activităţile desfăşurate în cadrul atelierului se doreşte oferirea unui loc de muncă sau a unui stagiu de practica adaptat capacităţilor lor cognitive şi abilităţilor manuale. Totodată ei beneficiază de susţinere din partea echipei de proiect în procesul de şcolarizare şi integrare profesională.

Atelierul Viitorului funcționează pe principiile unei întreprinderi sociale, dezvoltând activități aducatoare de venit pentru a susține o cauză socială. Astfel, Fundația Chance for Life participă la o serie de târguri şi expoziţii cu diferite ocazii, în care prezintă obiectele confecţionate de către beneficiari. Fondurile strânse astfel sunt folosite pentru a oferi în continuare posibilitatea acestor tineri de a îşi încheia studiile, de a îşi însuşi o meserie şi de a îşi forma o serie de deprinderi, care să le permită să ducă o viaţă independentă şi chiar de a avea un loc de muncă în cadrul atelierului.

Va invitam sa vizualizati obiectele din Atelierul Viitorului aici.

2. PROIECT DE FORMARE ŞI DEZVOLTARE A DEPRINDERILOR PENTRU O VIAŢĂ INDEPENDENTĂ în funcţie de capacităţile şi nevoile lor.

Astfel, aceştia sunt implicaţi în activităţi prin care învaţă cum să îşi întreţină igiena personală şi a spaţiului de locuit, să îşi cumpere bunurile necesare, să gătească, să spele sau să folosească mijloacele de transport în comun, În acelaşi timp, beneficiază de orientare, formare şi integrare profesională, de dezvoltare a abilităţilor de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi.

3. SIMTURI, POVESTI SI CUNOASTERE CREATIVA – Activităţi creative prin joc şi tehnici de drama-terapie

Lucrând cu tehnici specifice terapiei prin joc şi dramaterapiei se încearcă apropierea de nevoile şi emoţiile proprii pentru a le cunoaşte şi pentru a învăţa să le răspundem. Beneficiarii sunt încurajaţi să ia parte la diverse activităţi de stimulare senzorială pentru a redeveni conştienţi de simţurile lor de a fi mai pregătiţi să cunoască lumea înconjurătoare, dar şi pe ei înşişi, de a îşi elibera tensiunile şi de a îşi exprima emoţiile. Activităţile creativ-proiective (desen, pictură, colaj) au ca obiectiv încurajarea creativităţii şi exprimării de sine, dar şi îmbunătăţirea capacităţii de comunicare şi relaţionare cu cei din jur. Poveştile şi jocurile de rol ajută la explorarea, de la o distanţă sigură, a diferitelor comportamente, emoţii şi atitudini, ajută la găsirea modalităţilor de adaptare la frustrare şi anxietate şi la dezvoltarea imaginii de sine.

4. PROIECTUL SPECIAL NEEDS KIDS

Acest proiect se adreseaza tinerilor din centrul de plasament cu care lucram care au dizabilitati foarte grave si nu se pot deplasa la sediul fundatiei pentru a participa la activitati alaturi de ceilalti tineri. Specialistii si voluntarii fundatiei ii viziteaza constrant si organizeaza activitati de stimulare sensoriaza si de dezvoltare de abilitati.

5. SCOLARIZARE SPECIALA, adaptată nevoilor fiecăruia

Din 2004, o echipă de profesori ai Fundaţiei Chance for Life a început programul de şcolarizare adaptată nevoilor tinerilor, pe atunci, copii.

Astazi, acestia au absolvit Scoala de Arte si Meserii.
In continuare, ii spriinim pe tinerii care au nevoie sa beneficieze de scolarizare adaptata nevoilor lor.

6. VREAU SANSA MEA!

Serviciile oferite în cadrul proiectului sunt servicii de orientare, consiliere, formare profesională şi integrare pe piaţa muncii.

Astfel, tinerii participă la mai multe activităţi:

  1. Cursuri de dezvoltare a abilităţilor de lucru cu calculatorul – ca o condiţie de bază pentru adaptarea la condiţiile actuale pe piaţa muncii, tinerii îşi îmbunătăţesc abilităţile de lucru pe calculator
  2. Cursuri de calificare – tinerii pot opta pentru a urmă cursuri de calificare în domenii diverse, în funcţie de interesele şi abilităţile lor
  3. Educaţie financiară – tinerii beneficiază de sesiuni de educaţie financiară corelate cu statusul profesional al lor: planificarea şi managementul bugetului, aspect legate de economisire şi modul de folosire a produselor bancare (carduri, depozite bancare, etc.).

Odată cu finalizarea procesului de consiliere în carieră şi formare profesională, tinerii sunt în continuare asistaţi în identificarea unui loc de muncă potrivit intereselor, pregătirii şi experienţelor sale anterioare. În paralel, tinerii participă la sesiuni de pregătire pentru angajare (CV, scrisoare de intenţie, recomandări, scrisoare de mulţumire) precum şi pentru a se pregăti pentru interviu. Post-angajare, ei beneficiază de servicii de suport în perioada adaptării la noul loc de muncă.

7. ALTE SERVICII

Sprijin pentru Intervenţii medicale
Obţinerea actelor de identitate ale tinerilor
Excursii și schimburi naţionale şi internaţionale de tineret
Petreceri la fiecare zi de naştere şi cu alte ocazii speciale din viaţa lor
Sprijin material constând în rechizite şcolare, cărţi necesare studiului, haine şi alte bunuri necesare tinerilor

Programul este susținut de Fundația United Way România.

Donatii

Daca doresti sa donezi orice suma incepand cu 5 RON, direct, indiferent de banca la care detii un card bancar, o poti face acum, apasand mai jos!

Donatia ta este necomisionata, astfel incat suma donata va ajunge la noi in intregime. Platforma este una securizata, fiind creata de BCR, iar tranzactia ta se va procesa la fel ca orice plata on-line! Iti multumim!

bb3

Marturia Voluntarului – Ana Maria Tasica- Voluntara din septembrie 2011

„Consider că persoanele din categorii defavorizate nu trebuie să fie neglijate, de aici și dorința de a lucra cu aceste persoane învățându-le să ducă o viață independentă fără a mai fi dependenți de vreo instituție. Doresc să investesc timp în acești tineri pentru ca aceștia să nu se mai simtă discriminați și incapabili de a duce o viață independentă. Doresc ca prin intermediul acestui proiect să le pun în valoare calitățile și să-i fac să se simtă valorificați, importanți și să fie conștienți de faptul că pot fi capabili să ducă o viață independentă. Cred cu tărie că acești tineri au nevoie de o șansă din partea noastră, iar eu pot să mă număr printre primii care au puterea sa le-o ofere, o șansă de a se dezvolta și de a integra în societate, șansa de a avea o viață normală în acord cu vârsta lor.”

Acest Campaign-a încheiat. Nu mai pot fi făcute angajamente.